Lausunto Virtaankosken ja Tainion ranta-asemakaavasta

Julkaistu

Sysmän Vapaa-ajan Asukkaat ry on sysmäläisten vapaa-ajan asukkaiden yhdistys, jonka tavoitteena on nostaa esille vapaa-ajan asukkaiden toiveita ja näkemyksiä kunnan päätöksenteossa sekä vahvistaa Sysmän vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta.

Olemme paneutuneet nyt nähtävillä oleviin Virtaankosken ja Tainion ranta-asemakaavaehdotuksiin, joissa on kyse kahdesta erillisestä hankkeesta, mutta jo liittyvät vahvasti toisiinsa ja koskevat samaa aluekokonaisuutta. Muutosten tavoitteena on synnyttää merkittävä matkailuelinkeinokohde alueelle. Tainion ranta-asemakaavan muutoksen tavoitteena on sijoitella uudelleen aiemmin matkailu- ja virkistyskäyttöön varattuja alueita. Virtaankosken ranta-asemakaavan päätavoitteena taas on muuttaa alueen käyttötarkoitus sähköntuotannosta matkailu, museo- ja virkistyskäyttöön.

Sysmän vapaa-ajan asukkaat ry on kartoittanut kyselyillä vapaa-ajan asukkaiden toiveita kunnan palveluista ja kunnan kehittämisen suunnista. Kyselyissä on noussut esiin se, että vapaa-ajan asukkaat toivovat monipuolisempia luontopalveluita esim. kalastukseen. Myös vilkkaampaa tapahtumatoimintaa on toivottu ja nimenomaan keskikesän sesongin ulkopuolelle. Tästä näkökulmasta katsoen nyt lausunnolla oleva kaavahanke on vapaa-ajan asukkaiden kannalta toivottava, koska se lisää aktiivisia lomailumahdollisuuksia Sysmässä.

Sysmän vetovoimaisuus, asumisviihtyisyys, kulttuuriarvot ja luonnon monimuotoisuus ovat vapaa-ajan asukkaille tärkeitä. Tästä näkökulmasta kannalta on hyvä, että kaavoituksen tavoitteena on säilyttää alueen kulttuuriympäristöllisiä ja maisemallisia arvoja. Nämä ovat varmasti myös matkailuelinkeinon kannalta tärkeitä vetovoimatekijöitä tekijöitä ja siksi uudisrakentaminen tulee suunnitella huolella kulttuurimaisema huomioiden, kuten kaava ohjaa toimimaan.

Ranta-asemakaavoissa VL-kaavamerkintä on nimetty ”yhteiskäyttöiseksi lähivirkistysalueeksi”, mutta kaavaselostuksessa eikä kaavamääräyksessä ei avata sitä, mitä tuolla yhteiskäytöllä tarkoitetaan tai rajataan pois. Kaavamääräyksessä todetaan, että alueelle saa rakentaa laavun ja grillikatoksen sekä venevalkaman yms. korttelialuetta tukevia toimintoja, mutta tarkoittaako se, että alueelle ei sallita ulkopuolisten tuloa lainkaan? Olisi tärkeää, että tällaiset seikat avataan siten, että ne avautuvat kaikille. Myös kokonaisuuden hahmottamisen kannalta olisi ollut parempi, jos alueen kaavoitusta olisi ollut mahdollista edistää yhtenä kaavahankkeena.

Vapaa-ajan asukkaina toivomme, että kaavahankkeet etenevät ja alueelle syntyy myös sellaisia toimintoja, jotka palvelevat laajasti vapaa-ajan asukkaita.